La sostenibilitat està en el punt de mira a l’hora de construir nous habitatges. Reduir l’impacte mediambiental és molt important pel nostre benestar i sobretot pel planeta.
A Immobiliària Espígul com a constructora ubicada a Girona seguim criteris per una màxima eficiència, afavorint l’ús racional de l’energia, tenint cura al mateix temps del medi ambient, la qualitat i el confort climàtic interior.
Per aconseguir habitatges amb arquitectura eficient, no requereixen productes ni materials diferents dels de la construcció tradicional, simplement es tracta de l’optimització dels recursos existents a través de tècniques passives.
Avui volem anar un pas més enllà i parlar dels jardins sostenibles. Tenir un jardí comporta despeses de recursos materials i si volem que sigui respectuós amb el medi ambient s’ha de dissenyar fent un ús eficient dels recursos naturals i evitant qualsevol alteració que comprometi l’equilibri natural.
Quins passos es poden seguir per tenir un jardí sostenible?
1. Fes ús de les 3R: reduir, reutilitzar i reciclar.
Igual que un jardí tradicional, un jardí sostenible busca un efecte estètic, però adaptant-se el màxim possible al clima i al sol del qual disposem.
Sempre que sigui possible, és important adaptar-nos a les condicions naturals de la zona, minimitzant el malbaratament dels recursos naturals i respectar l'entorn utilitzant productes reciclables.
2. Utilitza plantes i arbres propis de cada clima
Per tal d’aconseguir un jardí sostenible, s’han de tenir en compte les condicions climàtiques de cada zona i escollir les plantes que millor s’hi adaptin. . Així es pot aconseguir un millor creixement i adaptació dels recursos disponibles.
Espècies de gran resistència i molt baix consum d’aigua com la lavanda, farigoles, romanins, l'hipèric, photinias, liles, marfull… s’adapten molt bé al clima mediterrani.
3. Aprofita fins a l’última gota d’aigua
Un jardí sostenible ideal és aquell que es pot mantenir només amb l’aigua de la pluja, però això és molt difícil d’aconseguir. Per tant cal implementar sistemes de reg adequats com:
- Goteig: Requereix una instal·lació més complexa, però permet regar grans extensions de forma automàtica amb una alta eficiència, ja que l’aigua arriba directament a les arrels.
- Reg automatitzat: és més recomanable que el manual perquè permet aportar aigua de forma controlada, sobretot si integren un sensor per la pluja.
- Encoixinats minerals: com graves, còdols o escorça de pi. La humitat es retindrà millor que permet un millor creixement a les plantes.
4. Alimenta el sol, no les plantes
La jardineria sostenible es basa a alimentar el sol, ja que és la base de tot el jardí. L'objectiu és evitar utilitzar fertilitzants químics. El sol ha d'oferir suport, humitat i nutrients en la justa mesura per tenir l'equilibri correcte.
Si tens la possibilitat, és interessant fer una anàlisi del sol per esbrinar la seva composició mineral i orgànica i així optimitzar al màxim el creixement de les plantes.
5. Organitza i optimitza
Agrupar les diferents plantes segons les seves necessitats permet optimitzar el seu reg. També és molt important la diversitat, per evitar que les plagues s’extenguin per tot el jardí.
6. No oblidis la il·luminació
Sí, tornem a parlar sobre la tecnologia fotovoltaica. És ideal perquè s’alimenta del sol i no requereix cables ni consum elèctric. És una gran solució per posar en el jardí i actualment existeixen llums en tota mena de formats per adaptar-se a les teves necessitats i estil.
Si vols saber-ne més sobre energia fotovoltaica no et pots perdre aquest post.
Com pots comprovar, tenir un jardí bonic i ben cuidat és totalment compatible amb tenir un jardí sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Des d’Immobiliària Espígul donem molta importància a la sostenibilitat en els nostres projectes i construccions d’obra nova. Si estàs interessat en un habitatge d’avantguarda però que estigui construit amb la màxima eficiència pots contactar amb nosaltres a hola@espigul.com o bé trucar-nos al 972 220 110.