A Catalunya, es considera habitatge d’ús turístic aquell que es lloga temporalment, per dies o setmanes, per un període inferior a 31 dies. La cessió ha de ser completa i no per habitacions.
Però abans de res, cal saber diferenciar entre un habitatge de lloguer turístic d’un lloguer de temporada. Així doncs:
Quines són les diferències entre un lloguer turístic (o vacacional) i un lloguer de temporada (o lloguer de llarga estada)?
Duració:
- Lloguer vacacional o turístic: no pot superar els 31 dies.
- Lloguer de temporada o lloguer de llarga estada: la duració va des dels 32 dies fins als 11 mesos.
Legislació:
- Lloguer vacacional o turístic: segueix la normativa vigent en la comunitat autònoma on s’ubica l’habitatge. No tots els habitatges són aptes per aquest tipus de lloguer.
- Lloguer de temporada o lloguer de llarga estada: es regeix per la Llei d’Arrendaments Urbans. Tots els habitatges són aptes per aquest tipus de lloguer.
Finalitat:
- Lloguer vacacional o turístic: finalitat turística.
- Lloguer de temporada o lloguer de llarga estada: solen ser per motius laborals o per disposar d’una segona residència.
Serveis:
- Lloguer vacacional o turístic: l’arrendatari sol oferir serveis complementaris (neteja, atenció al públic…).
- Lloguer de temporada o lloguer de llarga estada: no solen oferir altres serveis.
Com llogar un habitatge d’ús turístic?
Si t’estàs plantejant llogar un habitatge d’ús turístic, has de tenir en compte que hauràs de:
- Definir el règim d’arrendament.
- Declarar els ingressos: informa’t bé, ja que cada comunitat autònoma té les seves condicions i regulacions sobre els lloguers turístics.
Requisits bàsics que ha de complir:
- Disposar de cèdula d’habitabilitat o llicència de primera ocupació.
- Tenir l’immoble totalment moblat i amb tots els utensilis necessaris.
- Facilitar un contacte.
Els allotjaments turístics s’han d’inscriure al Registre d’Habitatges Turístics. L’organisme té seus a cada comunitat autònoma i identifica i registra el tipus de lloguer.
Com declarar els ingressos en la declaració de la renda?
En un pis d’ús turístic (o vacacional) s’han d’incloure els beneficis que genera a l’IRPF o declarar l’IVA, depenent de si ets un particular o un professional (gestor o plataforma). Per a la segona opció, l’IVA pot anar des del 10% fins al 21%, depenent de la CA i de la naturalesa del lloguer.
A Catalunya, per exemple, els propietaris tenen l'obligació de liquidar la taxa turística o Impost sobre les estances en establiments turístics (IEET).
Es poden reduir les despeses associades a l’habitatge durant els mesos que ha estat llogat. En fer la declaració de la renda, es restaran les despeses d’aquest període als ingressos obtinguts i es tributarà pels ingressos conformes a les taules d’IRPF.
Si no regularitzes correctament l’habitatge o no declares els ingressos a Hisenda, pots rebre multes des dels 3.000 fins als 600.000 €, a més de la prohibició de no poder tornar a llogar l’habitatge amb aquest propòsit.
A Espígul disposem de moltes línies de negoci. Visita la nostra web i no dubtis en contactar amb nosaltres si tens qualsevol dubte!